Manusia & Dunia


Terkadang Mereka Hanya Pandai Berkata
Walhal Mereka Tidak Pernah Memahami

Biarlah Langit jadi Saksi
bicara aku pada ILLAhi

Saturday, December 31, 2011

Tahajud cinta 2011

duhai malam yg membawa aku pergi
hilang dlm kegelapan utk menggapai syurga
air mata yg mengalir menangisi dosa
malam ini aku terbeban seksa
semua hanya keseronokan dunia


duhai bintang yg menemani
engkau menjadi saksi penyesalan diri
sering aku mengeluh di saat aku diuji
kerap merintih mengapa aku yang perlu lalui
akulah manusia yang sangat hina
dan takut dengan ujian dari Nya
akulah hamba penuh dosa


duhai sepi yang mengelilingi
tanganku angkat tanda berdoa
petunjuk Mu jua aku meminta
jangan biarkan aku kembali terleka
tahajudku hanya untukMu
agar kasih hakiki kembali bertemu


p/s : 
malam terakhir 2011, 
esok hadirnya dunia baru
semoga ianya menjadi dimensi
untukku melakar kebhagiaan.
welcome 2012!!!!

Tuesday, December 27, 2011

Al Fatihah buat insan tersayang...

lebih kurang kul 8 pagi tadi, aku dapat mesej dari akak aku
mesejnye camnie 'Pak muda dah meninggal..baru je. pas Zuhur kite siap2 g.'
tergamam seketika. Innalillahh...
Sekarang kat umah akak aku nie, tunggu akak aku balik dari sekolah.
ade urusan kat sekolah yelah minguu depan kan sekolah dh nak mula..
Pak Muda nie pak sedara aku..pak sedara yang paling jauh di mata
tetapi dekat dihati. rasenya dah 2 minggu masuk wad n x sedarkan diri.
sepanjang arwah kat ospital, truely, aku x pernh lawat sbb ak ade kat kg tyme tu
dan arwah ade kat hospital kuala lumpur. yg pergi melawat juz ma, akak n abang yg
duk area s.alam nie. khabar last yg aku terima, pak muda sangat kritikal.
dan tyme tu aku alwayzz berdoa semoga pak muda sihat.
dan hari nie 28 disember 2011, Pak muda dah kembali ke rahmatullah.


semoga arwah ditempatkan dlm kalangan orang2 yg beriman..amen
nk ckp sal sedih, bohonglah kate okey aku leh control..
kat umah nie, ak dh mula ase sebak2..n aku x tahu laa
kalu dah sampai umah arwah nanti...
hope aku buleh tahan, jangan duk meleleyh depan fmliy arwah nanti..
bukan ape, kdg2 kite terpaksa berlakon tuk berikan kkuatan kepada mereka..

p/s :
mati itu pasti cuma masanya belum pasti
hanya Allah sja yang tahu bila saatnya kita pergi
mati x kenal siapa kita
usia tua atau muda
tentunya setiap yang bernyawa
itu pasti akan menemui ajalnya
adanya mati kerana ada yang akan hidup
pada yg hidup selamat berjuang dan mengumpul amal
pada yang pergi, selamat pulang ke tempat asal manusia

Nabi bersabda maksudnya: “Apabila mati seseorang insan, maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan daripadanya dan doa anak soleh yang sentiasa mendoakannya.” (Diriwayatkan oleh Abu Hurairah)


sesungguhnya kita yang masih hidup ini bakal menyusul yang pergi kemudian hari. 
berdoalah mulai hari ini, urusan sakratul maut dipermudahkan utk kita
dan perginya kita biarlah sebagai hamba yang beriman. 



Sebaik-baik manusia ialah mereka yang hidupnya sentiasa memberi manfaat kepada orang lain.

masih ada Cinta - Akim & Fiq

Bila saja kau terasa
Hati tertekan berkata
Mengapakah jiwa makin terseksa

Cuba kau lihat dunia
Dari mata yang melihat
Semua adalah dengan izin yang esa

Dan bila esok tiba
Yakinlah cinta ada, mesti yakin ada

Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu
Rembulan mengukir bayang kasih sayangmu
Indahnya bila cinta ada, yakinlah

Katakanlah oooo
Sang pencinta
Katakanlah
Sepenuh jiwa

Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu

Suria tertunduk malu
Dengan cahayamu ohhh kasih
Awan terkejar melindung
Mengemis senyummu
Rembulan mengukir bayang kasih sayangmu
Indahnya bila cinta ada, yakinlah

Oley!! : "Hudud Allah"

Sunday, December 25, 2011

Mulut Manusia Macam2

okey kacang peace nie bukannya reti nk ulas n ckp2 cam orang politik
juz nk luahkan jew pe yg terbuku dhati nie..
biaselaa blog kacang peace nie kan matlamatnya
meluahkan gosip2 hati kan..hehehe
okey refer tajuk kat ats MULUT MANUSIA MACAM2..
canggini la...kacang peace nie
suke bace comment manusia2 about sesuatu isu..
secara kesimpulannya kacang peace leh wat
kalu kite nk mengulas ssuatu isu tu tengoklah pada kepakaran kita
sebagai conth laa...artis mengulas isu agama. cam x sesuai kan??
yelah bab2 agama nie biarlah mereka2 yg arif tentangnya
bercakap dan berbicang..
kite yang tahu asas2 nie. senyap2 jewlaa
bukan ape...bile orang luar sana bace comment..ase cam malu sgt
nampak sgt orang2 nie cam x tahu ape2 gtu...
1 lagi kalu bender tu dah haram, x yah la ubah2 ayat
nk halalkannya..terimalah kenyataan bender tu dah ternyata haram.
kot ye pun kite tergolong lam orang2 yang wat bender2 haram tu..
diam2 udah...x yah nk halalkan yang haram tu...

Saturday, December 24, 2011

when people ask 'bile nk kawen??'

aiyok tadi aku g visiting my sedara mara laa...
dah lame x menunjukkan muke yg x baper nk cun (comey ade)
kat dieorang. So bile dah lame x jumpe nie, byk bender laa nk share
tanye orang tu tanye orang niee...baru aku tahu yg
ader beberapa org anak spupu aku nie dah kawen...
waaa ANAK SEPUPU aku dah kawen?? amboiii
langkah bendoiiii nampak...aiyakkkk!!
so ader laa mulut2 nakal tu tanye
bile aku nk kawen....ayayoooo
soklan cepukcemas ats muke..
pe lagi aku tunjuk muke cute aku nie...
sengih2 tunjuk gigi (jdi model colgate jap)
dieorang pun cam pahm2 jew...dieorang ketawa jew laa
aiyooo nk wat camane sedara  yg sorang niee
bukan senang nk sangkut nga mane2 guyzzzz...
x per laa...pada mereka yg dah kawen tu..kawen laa
selamat berbhgiaa...yg nk kawen tu...kwen laa lek lok
hehehe aku kat sini doakan kebhagaiann korang..
p ingt bile aku kawen nanti, korang kene v adiah besoo2 tau..

P/S :
kawen nie bukan perkara main2...kawen nie biar sekali sokmo idup
kawen nie kalu betol cara nye leh sampai syurga
x kene cara pimpinannya, leh together jalan masuk neraka
jdi as a woman, kene bijak cari lelaki yg leh jdi pemimpin keluarga
bukan CEO syarikat tapi yg leh jdi imam solat jemaah keluarga 
bukan yg mulut manis tapi yg manis suaranya alunkan al quran
x kaya harta tapi jutawan budi pekerti...
supaye perkahwinan yg dibina alwayzz diberkati....

Friday, December 23, 2011

Sabar itu Indah

pernah sekali tu aku berjlan2 mnuju kafeteria nga kawan2
dan aku rase ada beberapa senior nie duk kelih jew kat aku
pastu sobsek sobsek sambil tengok aku..
aku nie dah rase cam x sedap ati dah..
p cepat2 ak wat x tahu...
aku bisik kat ati
'pikir positif, dieorang x ngumpat kat aku. kebetulan je kot...'
tiap2 ari camtu laa aku nasihatkan ati aku..
hinggelah one Fine day, ada member aku mai bilik aku
n story about one thiing nie...
memang aku terdiam x tahu nk kata ape daa..
even aku nie kuat n ganas jugak kat luar
p lam ati still ada taman..
air mata wanita nie meleleyh jugak
apbila persahabatn dikhianati.
aku jadi mangsa keadaan di mana
sorang mamat nie nk selindung
kononnya dia x berslah n aku dijdikan
mangsa nk ckp yg dia nie still baik cam malekat laa
tyme tu memang x tahu nk ckp ape..aku nangis ajew malam tu
sume kawan yg tahu sal nie bagi support.
tetibe aku dapat mesej dri die, die nk jumpe aku
n nk explain..
so ak g jumpe n ader 2 orang member aku jdi bodygard laa
aku x ckp byk..aku ckp gini jew
'selagi kite berkawan, akan timbul fitnah mcm2 lagi.
senang citer, kite x yah kawan lagi. stop today.
aku dah x nk ingt sume nie lagi. anggap jew
kite x pernh kawan.byee'
so ending nye aku nga die dah x kawan hingga skunk.
kalu berselisih pun, aku wt derk jew. die pun wt derk gak.
agak lame aku amek mase tuk bina balik kekuatan diri
tyme tu hanya Allah jew tempat aku mengadu.
tyme tu laa aku kenal tahajud, qiamulai, bangun malam sume
setiap amalan tu memang buat aku kuat
sejak dari tu, Alhamdulillah berkat sabar,
aku jdi lebih matang dan berhati2 dalam berkawan.
aku tahu kawan tu manusia..
bila manusia, mcm2 kerenah kite perlu tahu.
sekarang pun bile ada lelaki nk kawn nga aku,
aku pkir 1000x...huhuuu...moment nie memang aku x leh lupe..
even aku dah maafkan mamat tu dlam ati, p otak nie
still x leh lupe....

P/s :

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a, sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda di dalam Hadis Qudsi: Allah s.w.t berfirman: "Tidak ada balasan kecuali syurga bagi hambaku yang beriman yang telah Aku ambil kembali kekasihnya (Aku mematikan seseorang yang disayanginya seperti anak, adik-beradik dan sesiapa sahaja yang di sayangi oleh seseorang) dari kalangan penghuni dunia dan dia hanya mengharapkan pahala daripadaKu (dengan bersabar). " (Hadis riwayat Imam Bukhari). 
 

Kesimpulan Hadis: 
1- Tabah dan sabar menghadapi musibah adalah merupakan tanda-tanda kesempurnaan iman manakala keluh-kesah dan bimbang adalah merupakan tanda-tanda kelemahan iman. 
2- Keagungan ganjaran tabah menghadapi musibah.

Monday, December 19, 2011

Pena Rindu

Sebuah cinta melayang di udara
dulu ianya sarat dengan impian tuk bersama
berjanji seiring ke syurga
dia khalifah penuh cita-cita 
menjulang agama setiap masa 
dia pejuang semangatnya membara 


Takdir Allah siapa menduga
cintanya berlabuh dan masanya tiba
bidadari dunianya hadir menjaga
aku berundur bersama tangis duka
biar dia bahagia dalam doa
semoga mereka bersama selamanya


Aku menulis tanpa adanya dia
kini rinduku mahu berbicara 
aku mahu memadam episod semalam
biar kelam..biar suram..aku ingin melupakan
dengan semangat yang ada
penaku menulis agar rindu bebas berbicara

Sunday, December 18, 2011

Teman2 Kacang Peace

waa pagi yg indah today..tapi kat sini ujan..dari tdi lgi x bhenti..
huhu....sebenarnye kacang peace x der bender nk ckp
juz wanna 2 say sorry sbb kacang peace perasan jugek laa
kacang peace jarang comment kat kawan2 blogger yg lain..
bukan ape sbb internt ku yg slow mcm kura2..
jadi nk masuk blog kawan2 tu...amek mase yg lama
kacang peace pun bukan orang yg sbar tahap cemerlang..
jdi kacang peace nk ucap terima kasih laa ek pada
kawan2 blogger yg sudi singgah n comment....
luv u alllszzzz....muaah ~0~

Friday, December 16, 2011

Setiap Hidup ada kisahNya

Aku penulis yang bebas berbicara
biarlah alam menangis terluka
kerana tulisan ini ada sayu dan dukanya
aku menulis utk merawat jiwa
menghalau sepi yg bertandang
penuh cerita dalam garapan kisah manusia
yg aku sendiri keliru melaluinya
ada cinta pada persimpangan jalan
ada pedih di hujung lorong hidup
sesekali pada langit, aku mendongak
ada sahabat datang menemani
ada insan hadir menyakiti
dan aku sedar utk kenal dunia
aku perlu kenal lebih manusia...

Aku KeMbali Lagi

hai hai hai... waaa udah lame rasenye x post cter baru kat sini..
ader yg rinduu kaa kat kacang peace ?? heheee (prasannyeee)
okey..actually laa kacang peace menghilang bukannya sbb
intenet x clear kaa...brodband x bayar kaa...
tapi sbb kacang peace baru je balik dari fmliy oliday nie hah
hampir seminggu lebih jugek laa kacang peace kat luar negeri
hehe bunyi jam jauh je kan..
okey destinasi percutian kali ni..famli kacang peace plih
bukit tinggi, pahang dan melaka kota bersejarah...
memeng bez ar...gambar pun seribu lebih amek kat sane..
sebenarnye nk jugek laa kacang peace post gmbr2 kat blog nie
p memandangkan sbb2 tertentu...kacang peace kire x jadi laa
hehehe.....so skunk nie kacang peace dah ade kat umah...
buley laa kacang peace alwayssss post cter baru2 ek....

Saturday, December 3, 2011

TOLONGGG JANGAN MENYUSAHKAN!!!

aiyak hati ini sedang Grrrrr..geram giler kat sorang manusia 'dodol' - bukan nama sebenar ye
hidup si dodol nie dari dlu hingge laa sekarang x pernah2 abih nyusahkan orang...
tolong laa dodol ko tu dah besar panjang..beranak pinak dah punn...
pikir laa sket orang2 kat skeliling ko nie bukannye 24 jam utk ko nyusahkan...
ingtkan bile dah kawen ada anak berderet makin matang laa
happee?? Hampeh jew ko dodol...bertambah2 nyusahkan orang ada laa
x pernah ke terlintas di kepala hotak ko tu orang2 nie akan bertmbah benci kat ko
bukan ko laa tapi sikap ko tu yg x pernh pkir sal orang lain...
memang selfish laa...kalu jual ikan btol tu xper la jugek...buley aku beli ikan tu pas tu ngap
aku yang kecik ni pun leh pikir, susun idup aku nga teratur...tahu laa cara2 nk suh org sayang kite tu
p ko yang besar panjang dah tu cam sampah jew pkir ...
tuu laa org tua ko suh g sekolah, kooo lari ikut pagar belakang
sekarang nk idup pun x reti....kang ak ckp lebih kate doa buruk2 kat ko plak..
memang pedih jiwa raga guey....sowy laa memang call n mesej ko tu aku sengaje jew x reply...
drpd aku duk sakit ati dengan permintaan anak raja ko yang bukan2 tuu..baik aku dengar silentkan ajew
handset aku nie...puas hati..tenng idup....

P/s : hanya kat blog nie je laa kacang peace leh lepaskan geram kat di dodol ni...mitak maaf atas kekasaran bahasa ye... kacang peace nk g bertenang sketika nie..kepala dah rasa cam pening tahap gaban  gara2 si dodol hangit nie...

Suri Rumah atau Bibik x terlatih ???

kalauuuu korang bijak bestari perkejaan apaa yang x der cuti?? x der gaji??
jeng3x cepat jawab.... hehheee aku nk story morii sket laa kat korang niee
hari nie dah masuk seminggu my mom pergi shah alam sbb ade urusan di sana
yang tinggal kat umah nie aku, adek, akak n ayah ku sajaa dong...hehe
bila dah x der keje nk dibuat, aku lahh yang menjadi orang yang sangat aktif
di ruang rumah sekarang nie...akak aku akan keluar keje pada pkul 8 pagi
dan balik ke umah jam 6 petang...adek aku pula sibuk nga exam sTPM
n kelas tambahan yang tiap2 ari kene g sekolah tuu...
jadi secara rasmi nye tugas memasak, membasuh, menjemur kain
mengemas umah diserahkan bulat2 kepada aku ini...sub3
haiyak nk cter pengalamn sendiri niee....terus terang aku ckp kat korang
rupanye ini lah suri rumah!! penat bebbb mcm nk mampus ase nyee
otak nie alwaysss nk kene pkir nk masak ape....sbb ayah akan makan
3kali sehari....hehehehe anak2 punn macm tu jugek laa..
lepas sediakan brekfast, aku kene basuh sume pinggan mangkuk kat dapur.
 pastu kemas dapur...basuh baju....jemur baju...lipat baju semalam punye
kemas umah...tengok toilet dah semacam aje tuu..terpksalah make over sket...
lepas tu siap2 lauk tuk tengahhari plak...hidang atas meja....
makan bersama ayah...pastu basuh2 yang perlu...
tdo skjap laa....soo lebih kurang camtuu laa setiap aku sekarang niee
jdi bila dah penat mcm nk mati nii barulah aku paham
penat lelah my mom aku selama nie...
kalu jdi bibik penat pun duet masuk tiap2 bulan..
jdi suri rumah mana ade gaji...
x der cuti ujung minggu...
malas ke rajin kee tetap kene wat jugak
kalu x suami , anak nk makn ape?
kalu malas, nati rumah leh bertukar jdi kandang lembu,,,
penat sekalipunn...x der alasan tuk berhenti dari menjadi suri rumah
kiranyee bibik tu okey lagii laa... hehehee
hem...tapii korang perlu ingt jdi suri rumah niee
even x der cash masuk tapiii...
pahala masuk berlipat gandaa tau
yg penting kene iklas laaa.....
sooo skunk nie kirenyee aku tengah praktikal
jdi suri rumah laaa..hehehhee

Wednesday, November 30, 2011

Hari ini saye cuKop umoo 22 tahun...

1 disember 2011...hem tu tarikh aku punye bezday...
syukooor pada Allah sbb masih mampu bernafas dan
merasa nikmat umoo 22 tahun ...
tapiii tu laa ak baru nk ckup 22 tahun..orang lain
dah tunggu masa nk masuk 23....hehe
al maklumlah lahir lewat ..nk ujong tahun kan....
p dak per awet mudaa laa...
agak2 kalu dah ckupp umo nie ape perlu sayee wat ek??
hehehe tetibee 1 ayat gatal singgah di kepala otak guey niee
jeng jeng jeng....nk cari gewe....yahoooooo
erkk??? buley ke camtuu??? hehheee
gurau2 jew....ape punyee azam daaaa!!
x leh pakai btolll....rosak bangsaa
hehee....okey laaa aku dah legaa daa dapat luah kat sini...
sooo perutt aku niee lapar laa plakk...
aku g makan dluu laa ek... daaaa

Saturday, November 26, 2011

Buku Cerita BAru

buku lama sudah selamat aku simpan dalam laci kayu
dikunci dan dimangga tanpa mampu dibuka olehku
kenangan pahit akan kulupaa..kenangan manis akan kurindu...
kalau semalam aku melakukan kesilapan demi kesilapan
dan hari ini aku mahu mengorak langkah kejayaan
biar aku terpaksa menelan pelbagai duri dugaan!
melakukan ksilapan itu manusia biasa
tetapi mengulang kesilapan itu manusia bodoh
dan aku x mahu menjadi manusia bodoh!! 
biarlah semalam aku menangis menyesali dosa
kerna hari ini aku mahu menghimpun pahala
walau berat hati dan jiwa ini menepis nikmat dunia
akan aku gagahkan jugaa...kerana aku inginkan syurga
biar aku hilang nikmat di duniaa
asalkan aku tidak hilang nikmat di akhirat kelak
ini buku cerita baruku...
aku mahu yang indah...biar cantik tulisan kisah hidupku
aku mahu yang berkat...biar menyerlah  lukisan ceritaku....

Friday, November 25, 2011

Tahun Baru Islam makin Hampir

Assalamualaikum sume... hehe dah lame x post new rasenye..
now kacang peace nk kongsi la serba sedikit info sempena tahun baru...
tahun baru 2012 macam dah x lama dah...tapi kacang peace bukan nk nk ckp pasal tu
tapi tahun baru Islam...1433 rase nyee... x lame dahh...ari ahad nie rasenye...
kacang peace pun dah nk tutup buku lama...nk bukak baru pulak..
azam baru of cozz laa ade..korang pun kene pasang niat laa ekk..
ok info yg kacang peace nk share ada kat bawah nie..selamat membaca yeee


PENGENALAN AWAL MUHARRAM
MUHARAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).
Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).
Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.
Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.

PERISTIWA PENTING BULAN MUHARRAM
  1. 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).
  2. 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.
Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
  1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  18. Allah menjadikan alam.
  19. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  20. Nabi Isa diangkat ke langit.

Saturday, November 19, 2011

2 + 3 = Ini TenTanG LaGu

  • lagu untuk jiwa biarlah tenang... damai mempersona dunia
  • lagu untuk cinta biarlah bermakna..syahdu menyentuh jiwa biar sampai ke syurga
  • lagu untuk sahabat ada duka ada bahagia biar sempurna jalinan kita
  • lagu untuk insan biarlah ceria memadam luka agar hilang kelam di jiwa
  • lagu tercipta untuk dunia.. semua rasa bergaul mesra, biar yang mendengar mengerti derita.. di hujung sana masih ada cinta

Tuesday, November 15, 2011

Aku haMpir MerDekA

ahakss...good newss nye dah 2 paper aku selamat tibai..
alhamdulillah Allah mempermudahkan segala urusan
dah usahaa tinggai tawakkal jew...
insyaAllah aku puas hati...
tinggal lagi 1 PAPER ...paper Muzik
nie yang jdi killer tuk kepala hotak aku niee
seyesli....aku ckp aku suke dengar lagu...
aku suke dengar muzik...
tapi...ak buta tuk faham not muzik..
kuaver..minim?? eiuwww.....
p not bad laa...bukannye benci tahap gaban...
suka ke x ....benci ke x...
aku tetap kene cintaa kat muzik nie
sbb esok petang aku kene ngadap paper nie
tuk today...aku kene stdy muzik...
soo cam biasee korang doakan aku ek...
tinggal 1 paper...ak ase ak di ambang kemerdekaan
sedang membilang detik nk abiss
pas tu
yeung......naik Komuter ke Shah Alam..
meet my mom there n ZOOOMMM...
naik bas balik ke kampung halaman..
yahooooo........aku maooo pulanggggg

Sunday, November 13, 2011

soalan dari Damas ...Kacang peace jawab niee

1. Kamu kerja, pernah cukup duit sampai hujung bulan?
 ~ guane nk jawab nie sbb x keje lagi.... ngeeee

2. Siapa idola kamu, dalam hal perniagaan dan memajukan diri (max dua(2) orang sahaja)
~hal bisness niee aku tertarik ngaa Donald Trumpp...diaa sgt baguss...
~memajukan diri : erkkkk....oh ye Of cOz Tok Guru Nik Aziz..he Is good leader beb...humblee..

3. Jika haku terbitkan Komik haku sendiri, pasti ka kamu nak beli?
~kalu komik ko tu unsurkan cintaa sowy aku x beli beb,
~ komiik ko unsur triller n misteri, skunk jugak aku cari kat kedai...

4. Apa pendapat kamu, tentang Pemuzik Indie tanahair kita?
~makin baguss..aku suke Couple, Bittersweet, Pesawat..n so onnn laa

5. Kartun/edisi komik apa yang paling kamu minat time sekolah?
~cter Yokies kat tv 1...emmm komik anak2 Sidek

6. Jenama baju/seluar apa yang korang beli paling mahal?, berapa ratus/ribu?
~Jubah wat raye Haji (x ingt brand ape) : rm 200 ...hehe paling mahal la nie

7. Cita-cita kamu pernah tercapai tak, apakah cita-cita itu?
~huhuu...meybee ade p dop ingt laa

8. Apakah nilai atau barang berharga, yang kamu sumbang pada Keluarga kamu?
~duit elaun sbb tyme tu fmily ak sgt2 memerlukan...

9. Suka dan pernah buat deko/hiasan/design/susun atur bentu dalaman rumah kamu?
~ader lam blik tdo sdiri ar..
~dlu tyme sek, aku jdi ajk Keceriaan..kene hias kelas...jangan jeleZ kelas aku juara beb

10. Pernah belikan baju Raya untuk kedua IbuBapa kamu?
~sambil berbisik nga koo aje nie (of cozz wajib beli..hehe)

11. Pandangan kamu, Blog haku nie kearah Keseniaan atau Pribadi haku saja?
~ emmppp adee unsur seni di situu..heheee good luck

Saturday, November 12, 2011

Tsunami melandaaa!!!!

Klipp Kliipppp mata ini berkedippp...
tahan ngantukkk...tangan menutup mulutt
hem kalu x silap aku dah menguap 10 kali daah
air mataa nie dah menjilat pipi dah niee
bukan sedeyhh tapiii mengantuk tahap gabann daa
terharu wesss....ak manusiaa yang terpilih untuk lalui hari mencabar
aku tengok kawan aku ..tergolek cam dugong dah kat depan aku niee
sorang lagi tuuuu konon nk hafal bukuuu tapi dari tdi die duk tengok muka buku (FB)
kawan ak yg ujung tuu cam psikoo gilee mata x alih dari lap topp
p pelik jugak ader ke nota lam youtube ek???
ahaksss dan aku plopp??? hehe kononnyee nk berehat sat sbb tdi dah penat tgk notaa
main game jap...cadang nyee setengah jam jew tuk main game
p tiik tokkk...dah 11.30 malam dahh....
dikiraa ikut subjek matematik aku dah main game plusss tolak tambah
campur bahgii nga layari Fb....tuliss blog skunk nie
dah 1 jam aku buang massseee
astaghfirullah....ape nk jdi nieie kacang peace???
lusa nk exam dahhh (ari isnin)...
hahaaa sowy kacang peace sebenarnyaa dah bacae buku dahh
sume notaa dah berteraburannn kat atas meja niee
tapi tuuu laa tumpuan singkat jee...
heheheee
last..kacang peace nk tdooo dah niee...
esook kul 4 pagi, kacang peace nk bangunn
konon menelaah laa ekk
heheheee
biasa nyee kacang peace bangun 5.30 pagi
p esok special sket laaa...
budak bijakk kan?? hahhahhaa....
k ar kacang peace ngantok dahhh..salam permissiiii donggg

Friday, November 11, 2011

EXAM itu BISKUT kah???

diiinnn dooongggg Kacang Peace datang lain.....!!!
hah niee kacang peace nk cter laa sket kan...
minggu depan ari senin kacang peace nk kawen dahh
esh silapppp nk examm....(tersasul plopp mulut nie)
gatai btolll!!! 
hem exam??? whattt's exam???? ayayooo
exam tu apew??? biskut kah???
adoiii kacang peace x suke biskut niee!!! 

okey nie scedule kacang peace ponyew exam a.k.a biskut
14 nov - isnin : paper penilaian murid2 prasekolah
15 nov - selasa : paper penglibatan keluarga dalam pendidikan prasekolah
17 nov - khamis: paper apreasisasi muzik prasekolah

ayayyoooo nampak cam ciputt je kann 3 paper jee kott
tapi malas nyeee rase nk tdo aje 3 tahun.....
sepatotnyee makin sket paper makin laa rajin kan...
apee laaa nk jdi nga kacang peace nieee
suka sgt memalaskan diri....orang lain duk bzz belek2 buku (belek ajew?)
kacang peace plopp bzz ajew hafal moviee2 om putehh... 
huuuhuuuu kacang peace x sedoooo diri nieee

pe pe pownn korang2 doakan kacang peace
dooa da bezz yee sempena exam niee
even kacang peace malas punn...
korang2 doakan supaye kacang peace rajinnn...
heheheee

Sunday, November 6, 2011

kacang peace sedang sibokk

dah lame x jalan2 kat blog sdiri...
empp nk wat camne kacang peace dah mula ada kerjaa
sowy sume ek...jangan rindu2 kacang peace yee...

Wednesday, November 2, 2011

lapang sebelum sempit

terngiang2 nasyid dari kumpulan raihan
" lapang sebelum sempit
kaya sebelum miskin
sihat sebelum sakit..." hah lebiyh kurang cmtuu laa
tapiii kacang peace nk sentuh 1 ajew iaitu lapang sebelum sempit..
okey frankly speaking awal minggu nie sangt lapang tanpa any kerjaa
so keje kacang peace ialah tengok movie, makan2..tdo2
lepak2 nga kawan....
pendek kataa duk menggedikkan diri ajew laa
tapi tetibee 1 ari yang indah
kacang peace menerima 1 panggilan dari sorang sppu niee
dia bersunggoh benooo suh kacang peace
wat saiment..kire nyaa die kasi gaji laa
hehehe ari tu dia dah pernah suh daa
kacang peace wat jew...
tuup tap2 dapat laa rm 100 dalam bank tuuu
kali ni...nk tolak..sayang
x tolak ....penat wess wat saiment lam english niee
sooo duk pikir masak2 sampai hangit rentung...niee
kebaaabooom niee...kacang peace terima laa job niee
agak mencabar jugak laa p x per kacang peace cuba wat yg terbaik laa ek
ase nye tu aa permulaan kacang peace akan buzyyy...
2 minggu g nk exam dahh...stdy pun blom..
skunk niee kacang peace ade keje  x leh tulis byk2...kene out lu..
daaaa

Monday, October 31, 2011

bila hati mula berbicara

kipas berputar laju
bayu pagi berhembus pilu
sunyi..gelap..tetapi damai
aku sendiri merenung ruang yang kosong
aku buntu dan aku keliru
adakah keputusan yang aku buat ini betul?
hati berbicara...andainya ini kesilapan
kumohon Allah ampunkan dosa ini
andainya ini tidak memberi apa makna-makna
aku mohon supaya ianya bermakna
ku harap mereka di sana selamat sahaja
dan aku di sini hanya menunggu...
dan berharap semoga esok seperti hari ini...
ketika hati ini mula berbicara..
di laman maya ini mula meluah rasa
kulihat jam sudah pukul lapan
dan akal mula berfikir ssuatu
DHUHAA
baik aku solat dhuha...
alang-alang aku pjnteng class nie kan..
heheeheee baik aku manfaatkan pagi yang indah ini dengan solat dhuhaa...

Monday, October 17, 2011

Tentang masa Depan

hem ase nya dah lamee bebenooorr kacang peace x jiwang2..(tangan tutup mulut..hehee)
yelooo asyek duk ngadu nasib ajew kjee kacang peace yee
okey nape tetibee je ek kcang peace nk jiwang malam nie
emm cangini cternyee
aura nk jiwang malam nie sebb kacang peace baru tengok gambar kawen
sorang senior yang comeyyy sangat wesss...(rezeki Allah kasi dia comel..alhamdulillah)
haii yaa dapat laki pun ensem
emm dah laa dua dua nya ustazah n ustaz...
untung laaaa....orang dah kawen...
heheee p kacang peace still agi maintain nieee...
u all jangan bimbang kacang peace x kan jdi pengantin remaja lari
heheee takot laa kcng peace nk wat cang gitu....
korang pun jangan laa wesss sian mak bapak korang
okey aa ase2 dah x leh sabaa tu, baik korang puasa sunat banyak2 la ek
hehehee okey selamat beramallll....

Sunday, October 16, 2011

orang lain VS diri sendiri

okey kacang peace sejak akhir2 nie selalu ajew post cter baru kan...
sbb nye lately, banyak bende yang datang lam idup kacang peace
even name kacang peace adalah Peace (aman, tenang)
but....kacang peace tetap hambaAllah yang tepilih untuk diuji kan...


“Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan,
 “kami telah beriman”, dan mereka tidak diuji?” – al-Ankabut :1


huhuuu...okey laa kacang peace nk cter sal orang lain VS diri sendiri
percayalah kacang peace bukannya suka sgt nk cter pasal orang lain
sbb diri sendiri pun lum diupgrade lagi.x sesempurna mane pun jugak
pendek kate kacang peace lebih kurang ajew nga korang2 tu..nggeee
tapi ader laa minah nie, die sbuk duk list kan klemahan orang2
kononnya orang nie x patut wat cangini...ehh tapi 
sunggoh2 duk kate yang diri sendiri btol cam jalan yang lurus laa
adooii yaa berapi jugak laa hati kacang peace nieee...
tapi TUUPPPP TTUUUPPP....
hah amek kooo minah
die plak yang buat..
ape yang dia list pasal orang tuu
gedebookkk kene mate idung sendiri
adooii yaa
cian jugak laa kacang peace dengan minah niee
tu laa satu jari duk tunjuk kat orang
4 jari lagii tuuu tersengih2 kelih kat kitaa
hah sape nk jawab tuu??
okeyy agak tajam jugak bicara kacang peace malam niee
hem pendek kataa laa ...
duniaa niee sementara ajew
jangan duk abihkan masa tengok kesalahan orang
sedangkan diri sendiri tu yang perlukan perhatiann andaa
okey
sekarang nie kacang peace nk sume janji pada diri sendiri
yang upgrade iman masing2 okeyy
ingat bukan berubah jadi malaikat
tetapi perlahan2 menjadi hamba Allah
yang soleh...
tu jee..okey daa slam permisi

Saturday, October 15, 2011

Ada mereka kisah???

ada mereka kisah jika aku terluka?
ada mereka kisah jika aku terseksa?
ada mereka kisah jika aku begini?
ada mereka kisah jika aku sunyi?
pada manusia ada duka
pada manusia ada gembira
mereka berlagak sempurna
kononnya perjuangkan bahagia
namun akhirnya mereka juga yang tewas
kononnya mereka berkorban apa saja
namun akhirnya mereka terkorban dengan janji sendiri
tinggallah aku disini
menjalani hari tanpa hati
moga Allah sentiasa menemani

Friday, October 14, 2011

Mendengar itu perlu

dari jauh aku memerhati manusia itu
manusia yang hampir dekat denganku
namun sangat jauh dari hatiku
kisah hidupnya berbeza 
dia sentiasa dikelilingi bunga-bunga cinta
dia sering dipuji kecantikannya
malah hidupnya sentiasa ditemani warna
namun langkahnya tempang
gagal menghidu dugaan mendatang
akhirnya dengan cinta dia tewas
bagiku cukuplah dia menjadi hamba cinta manusia
cukuplah dia menghabiskan malam mengingati kasihnya
dan bagiku sudah tiba masanya dia menutup diari lamanya
kini....di saat ini..di pagi yang hening
kami berbicara
dia bertanya..lantas aku menjawab
episod hidupnya masih tergantung
dan dia sudah menemui cinta baru
akhirnya dia keliru
sudahku beri segala kekuatan padanya
agar bangkit dari kesilapan lalu
kuatkan hati..kini bukan masanya
perjuangkan cinta manusia
belum masanya lagi membiarkan hati dimiliki
penuhkan ilmu di dada
harus tekad dalam berhijrah
bukan terus menjadi bidadari syurga
tetapi melangkah perlahan mengggapai keberkatan
cinta itu suci..aku tidak sanggup membiarkan
kesucian itu ternoda..
akhirnya cinta nampak haram di mata insan-insan lain
nampaknya dia masih tidak faham..
dia melangkah bersama kesilapan semalam
seolah2 cerita semalam diulang kembali
sudahku katakan dari mata turun ke hati
usah diatur sebuah pertemuan
takut kelak terjalinnya pertautan
sudah kukatakan padanya 
antara lelaki dan wanita
itu tiada istilah berteman baik...
kerana nanti akan terbit rasa cinta
bersahabat itu perlu..
namun biarlah berpada
jangan sampai menganggu siang dan malam
bertanya khabar dan berbual dalam maya
kelak nanti akan ada cerita yang bersambung
dalam diam aku berdoa
semoga dia nampak apa yang aku nampak
semoga dia faham apa yang aku faham
namun sekali lagi dia terleka
seandainya aku ini dianggapnya
insan yang tidak memahaminya
insan yang mampu berhujah tekad
kerana bukan aku yang melaluinya
dia perlu sedar yang MENDENGAR ITU PERLU
nafsu itu jangan dimanjai
emosi itu jangan dirajai
kelak menyesal jga yang menanti
dan akhirnya hatinya mati
kalau dulu dia masih mentah dalam merancang hidup
dan kini matanglah dalam menghadapi mehnah dunia
dia sendiri tahu menilai kelemahan manusia lain
kenapa tidak dipantulkan kembali 
kelemhan itu pada diri sendiri?
percayalah duhai teman
dunia hanya sementara
akhirat itu juga yang kita tuju
jangan menempah dosa
kelak syurga itu semakin jauh
ckuplah hitam dulu kita ciptakan
kini biar putih laluannya
semoga diberikan hidayah dan nur
untuk dirimu, aku dan kepada sesiapa
yang sudi mengerti coretan ini...

Monday, October 10, 2011

Pelangi itu pelbagai warna

indah pelangi kerana warna yang pelbagai
namun sebelum terbitnya indah itu,
ada mendung, hujan, ribut dan gelap....
indah hidup kerana ada cinta...
cinta dan pelangi seperti lagu dan melodi
yang tidak mampu dipisahkan
sebelum cinta, ada duka dan tangisan
adaa pengorbanan yang perlu dilakukan
hidup kita berbeza
kisah yang berbeza
kita yang mencorak laluan itu
namun perlu panduan dari Nya
kerana kita merancang tetapi ..
Dia jugalah yang menentukannya
dalam menghadapi hidup
melakukan kesilapan itulah manusia
namun mengulangi kesilapan itu bukan biasa
manusia perlu belajar untuk menjadi bijak
bijak membuat keputusan
bijak merancang hidup
kita yang menentukan hati..
bukan hati yang menentukan kita
jangan tewas denga nafsu
ini perjuangan Iman kita..
hati yang kuat beroleh keberkatan
jiwa yang goyah hanya menagih air mata
air mata dek kesilapan bodoh manusia
dan manusia itu adalah kita
pilihlah..
ada akal..ada iman...
carilah perisai di setiap pengalaman menongkah arus
manusia itu berbeza...prinsip hidup tersendiri...
berdoalah moga kita di antara hamba2 yang terpeliharaa...

Friday, September 9, 2011

BERTUKAR!!!

Hak Hak..korang ingat Atromen..SuperMan...Power PuFF girls ...salermoon...jew yg leyh Bertukar????
wawaaaa Aku juga Buley MAaaaaa....korang Pun bolehhh....kite Boleh bertuuukar kalu kite Mahu dong!!! dingggg dOOOONgg...!!! cUme nyee nk btukar tuu tgk ar ke arah yang lebih baik ker kurang jahat kew...nk tukar jdi setan kew...Jin aprit kew...ngeeee!!!! haiiseyy men....tapi Kunk aku bukan nye nk ckp sal bertukar jdi orng baik tapi nk INFORM jew kat Korang..ak nak tukar name tuk Blog aku nie hah...weweeee...suspen x ?
jeng jeng...korang wat2 laa terkezut ek.....jom kite jalan2 ke sejarah lampau name blog aku..hehe
1. act like a woman think like a man
2. baju kurung merah jambu mencari baju melayu ijau serindit
3.cekgue gula guli...
4....emm sedang pkir ar nie..
korang nak tlong ak pikir op?? hishhh mesti x mo kan..x leh arap btol!!! bye2 jew ar

Sunday, August 7, 2011

Jasad yang hidup tapi hati yang mati

pernah x anda rasa yang anda melihat tetapi pandangan itu kosong...
pernah x anda rasa yang anda sedang mendengar tetapi ianya hanye seperti dibawa angin...
Ya Allah,,,entah kenapa terasa hari2 yang aku lalui ini seperti jasad tanpa roh
senyum tanpa ikhlas...menangis tanpa air mata...berbicara tanpa suara....
adakah ini tanda2 hati ini sunyi tanpa Nur Mu ya Allah?
jiwa ini terasa kosong...sepi dan pudar tanpa warna...
dan adakah ini tanda2 aku semakin jauh dari Mu ya Allah..
Ya aLLAH kasihanilah aku ya Allah..
aku seolah2 mencari sesuatu yang hilang
tetapi entah apa yang hilang
dan entah apa yang aku cari...
aku keliru...

Saturday, August 6, 2011

kupinang engkau dengan bismillah

Tuhan memberikanku cinta
untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
hanya untuk berkasih berbagi denganmu
atas restu Allah ku ingin milikimu
ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah

hampa terasa bila ku tanpamu
hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
hanya dirimu satu yang aku inginkan
ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)

atas restu Allah ku ingin milikimu
ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah

atas restu Allah ku ingin milikimu
ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah

Friday, August 5, 2011

meNcari erTi Hidup

beruntung lah bagi mereka yang sudah berjaya dalam mencari erti hidup mereka
sesungguhnya hati itu bukan manusia yang pegang....tapi Allah..
hanya DIAlah pemilik hidayah dan hanya DIAlah yang berhak menganugerahkan
Nur itu pada hamba2 yg terpilih...
kadang2 hati ini menangis dalam kepekatan malam..
merayu pada DIa agar hati ini diberikan Nur ..
dan memohon agar jangan ditinggalkan jiwa ini sendirian..
beruntunglah bagi mereka yang memahami ayat2 Allah....
kerana di situ ada kunci menuju syurga...
dan sering aku menangis merayu pada Nya agar
dipimpini hati ini ...moga hati yang keras ini
mampu menemui kunci syurga itu...
pada hari kelima Ramadhan ini...aku terfikir...
andainya ini ramadhan terakhir untukku..
sudah cukupkah amalku?? sayangnya jika ramadhan kali ini
aku biarkan berlalu tanpa aku temui erti hidup yang sebenar..
Ya Allah jika ramadhan ini adalah ramadhan yang terakhir,
izinkanlah aku menemui Nur Mu
izinkanlah aku menghabiskan setiap malam hanya dengan
mengingatiMu...menyebut NamaMu...
sesungguhnya aku sangat merindukan detik2 sebegini..
aku rindu pda ketenangan Ramadhan...
semoga jodoh ini berpanjangan...

Sunday, July 31, 2011

masih ada Ramadhan untukku???

alhamdulillah ari nie dapat bangun pagi...bersahur nga member2 umah sewa...Miera anD nAAM...kawan aku yg sorang tu ploppp...adiuu yaa tdo lagi..katenye dah makan...hehe lantak die laa eyh
huhu dieorng nie mcm budak2 lagaknya...ade ke sengguk2 tyme nk makan..hehe korang nie memang member yg mlucukan ar...
pagi nie ase pagi yg lain...yelah sebb cuti di saat member2 lain g sek....sek ak cuti sooo wat pe je ek kat umah..
insyaAllah dengan ramadhan kali aku, aku cube tanam azam baru...mahu update Iman ini...
korang2 doa2kan laa eyh...supaya aku jumpa sesuatu yang hilang pada Ramadhan kali ini....bukan ape takot laa kalu2 ini Ramadhan yang terakhir untuk aku ke...whoo Knowssss kan....hidup mati ni siape leh jangkaa..
hari ni sihat walfiat, bergelak tawa...tapi esok terbaring kaku x leh ckp walau sapatah kate pun. tu laa yang aku takot.. so dengan kesempatan yang ade nie..ak alwayzz doakan yang terbaik utk aku..member2 n korang2 yg membace....so ma lah kite same2 top up iman n taqwa sume..btol kan yg kurang2 tu eyk...peringtn tuk diri sendiri n sume...adioozzz

Tuesday, June 28, 2011

teruskan idup...

okey tajuk kat atas ialah Teruskan idup...agak2 korang ar, ak nk ckap sal ape?
teruskan idup even die dah kawen ?? teruskan idup even ko dah x der di sisi ??
hahahaa ape ke hey nye aku nk ckp camtuu..x machoo btol ar..
aku nk ckp TERUSKAN IDUP....even aku dah x der duet skunk nie
duet dalam purse ckup2 beli nasik lauk telur jew..pastu mnum air kossong..heik heik
mjur ar ade spupu aku sudi bebankan aku ngan saiment BI die...suh aku wat
n mesti ar ade upah beb...RM 100 tuu...x pasal dapat duet bannyak tu...
ape yg aku kene wat ialah karang report..huhuuu dah baper tahun ak tinggal BI
n bru skunk kene wat...x caye ar wess aku masih mantap lam BI...haha perasan gler..
then tdi duet upah tu dah abih daa..shopping n bayr brod band sume....huhu
tu je aah cter tuk tday...daaa

Friday, June 24, 2011

Aku masih di sini

Seperti kisah Bujang Lapok, Laksamana Do Re Mi
TIGA sahabat yang sentiasa bersama
begitu juga dengan kisah aku dan mereka
suka duka berkongsi cerita 
paha kiri yang dicubit dan Paha kanan turut terasa pedihnya 
sebesar mana pun masalah yang datang
aku tetap mampu tersenyum kerana mereka ada
dan aku juga berharap mereka bahagia ..
kerana memiliki aku sebagai sahabat mereka...
sekiranya aku hanya menambah luka 
aku harap mereka layak dianugerahkan teman yang lebih memahami 
aku juga tidak mampu menjadi sahabat yang sempurna setiap masa
kerana aku manusia biasaa
malah aku tidak mengharapkan mereka membalas seperti mana aku memberi
cukuplah mereka menghargai dan mengenali aku adalah sahabat mereka 
yang sentiasa setia bersama mereka...kiranya mereka ingin menangis 
aku rela menjadi sapu tangan mereka agar mereka kemabli tersenyum
kerana derita mereka akan menyeksakan jiwa aku 
MASA pantas berlalu ....tanpa sedar ada antara kami yang berubah 
dia jauh...dan dia juga jauh
yang tinggal hanyalah aku membilang waktu
dan mengenang kenangan semalam
yang manisnya kian pudar
kerana mereka melakar kisah yang berbeza 
dan aku juga yang masih terhenti di sini
mereka tidak mungkin memahami kisah hati ini
dan semakin banyak yang mereka sudah tidak faham 
mengenai jiwa ini...
setiap hari yang berlalu, jiwa ini hanya mampu menangis sendiri 
aku perlu menerima hakikat ini
yang kami sudah tidak sehaluan..
mereka mempunyai cinta
dan mereka layak untuk itu
cuma satu saja aku pinta..
isi lah ruang hati itu pada cinta lelaki 
yang betul2 ditakdirkan untuk kamu
bukan suka-suka kerana ingatlah sahabat2..
waktu yang ada terlalu singkat untuk perkataan 'suka2'
cinta hanya untuk Allah..
sekiranya lelaki itu yang menghayutkan kamu
kamu perlu ingat lelaki yang begitukah yang akan 
memimpinmu ke syurga kelak ?? 
lelaki yang sentiasa mendesak mesejnya dibalas .
.lelaki seperti itukah yang akan menjadi khalifah dalam ceritamu kelak?
sebagai sahabat..aku hanya berdoa yang baik2 sajaa...
sekiranya mereka tersalah langkah, aku bersedia menjadi teman yang 
mengesat air mata mereka...
dan aku sentiasa menunggu dalam hari2...
agar detik2 semalam mampu berulang lagi...
aku sayang mereka (2 orang sahabat itu)


Thursday, June 23, 2011

baju kurung merah VS baju melayu hijau serindit

The guy : 
Melihat senyummu seperti ada cerita duka
Yang mungkin engkau pendam sekian lama
Ingin sekali aku bertanya
Moga terluah segala derita 


The lady :
Sekian lama cerita ini tersimpan dalam jiwa
Dan telah aku berjanji ianya biar jadi rahsia
Tidak mungkin aku luahkan pada sesiapa
Namun engkau pula datang menagih cerita


The guy : 
Redup mata itu seolah2 berbicara
Tentang apa aku sendiri keliru menilainya
Yang pasti air mata itu menyeksakan jiwa
Luahlah gadisku, moga engkau kembali ceria 

The lady : 
Biarlah aku begini
Janganlah engkau bertanya lagi
Jika benar engkau mahu aku ceria
Hentikan soalan yang tambahkan derita

The guy : 
Bibirmu tersenyum namun aku tahu ada luka di situ
Engkau ketawa tetapi ia hanya bisu di telingaku
Riakmu bersahaja dan aku tahu jiwamu terseksa
Aku ini bukan sekadar seorang teman
malah insan yang bertekad untuk menghapuskan
episod duka dalam diari kehidupan…

The lady : 
Aku pernah kehilangan insan yang aku sayang
Yang sudah aku impikan dunia akhirat
 Hanya dia aku cinta..
Namun takdir Allah siapa mampu menduga
Dia pergi di saat aku amat memerlukannya
Bukan pintaku untuk jadi begini
Aku hanya manusia yang kadang-kadang
Tidak mampu menerima dugaan ini
Aku tewas dan lama aku hilang dalam derita
Aku menjerat hati sendiri dan menutup
Segala cerita hidup..
Yang aku tahu hanya dia dalam hati

The guy : 
Jika begitu, izinkanlah aku membuka cerita baru bersamamu
Jika dia pernah engkau cintai dahulu,
Aku relakan dalam hatimu aku berkongsi ruang bersama dia
Aku tidak memaksa engkau melupakan dia
Aku hanya ingin bersamamu
Berkongsi derita
Berkongsi cerita
Agar engkau tahu dunia ia sebenarnya indah         

THE Lady keliru...dan kisah mereka masih tiada nokhtahnya 

Friday, June 10, 2011

Allah Begitu Dekat pada Orang yang Berdoa

13 Jun 2011....aku akan diTEST olej JPJ...nk amek lesen kerete nie...
x tahu laa lulus ke kandas ke..sbb dah lame tinggal..
balik jew cuti ari tu terus booking Test JPJ n then ader la amik class tmbhn jugak
cuma tadi YA ALLAH...byk bende lupa..kaki tangan sume keras daa nk tekan klac
nk imbang minyak brek , suma dah ilang ntah ke mana..
naik bukit pun hancur, parking pun ntah ape2..3 penjuru lagi ar dah jdi byk pjuru dah
kereta plak asyek mampus ajew
sangat2 mncemaskan...x tahu laa camane test aku nie...
Ya Allah bantu lah hamba Mu ini...ku mohon dengan rahmatMu
semuanya berjalan lancar...dengan keberkatan dan pertolongan dariMu
aku dapat buat yang terbaik lusa nie...moga dipertemukan dengn JPJ yang baik ati...amin2
moga DOA ini sampai pada DIA....tolong ye YA ALLAH...
sbb ak tahu ALLAH BEGITU DEKAT PADA ORANG YANG BERDOA...AMINNNN

Thursday, June 9, 2011

Mencari yang Hilang...

hai yaaa...mane buku yang paling aku sayang nie menhilang ek? sayang gler kat buku2 tuu..
BUku kiaMat 2012 nga Misteri daJjaL...heee mahal tu 1 hal, buku tu byk ilmu tu....
sediyh sgt..p sampai bile kan?? jadi skunk ak cube la amalkan doa nie...arap2 jumpe ar buku2 ksayangan aku tu...

memilihkah aku??

hem aku nie susah btol nk berkenan kat mane2 lelaki..
memilihkah aku?? (x tahu nk kateee)
korang sila buat penilaian sdiri ek after bace ape yg aku tulis niee
aku suke berkawan !!! ngan pmpuan ak suke nga lelaki ak payah sket..
p aku akui laa kawan nga laki bezz sbb ape?? (bukan aku ni gatai yee)
sbb dieorang nie pyh nk terasa ati , gile2, spotting..hahaa x berkira mane pun..
TAPI....yang ak jdi FOBIA (bukan fobia cinta..hehe) sbb ade 1 kate2 nie
says " lelaki n pmpuan x leh kawan baikk, sbb bile dah kawan baik nie, salah seorang mesti tergelincir. ada halangan antara mereka iaitu CINTA" hahaa tu aku suke..tapi bile dah kene mata idung, mula ar aku gelabah.
pastu mula nk lari, sembunyi mukaa...hehe (kejam ke aku??)
sebenarnye ... aku pun x tahu ape kene nga ati aku nie..aku pun x tahu hati aku ni ade ke x sebenarnye?
susah nk jatuh ati... tmbh2 kalu org tu x ensem cam FAHRIN AHMAD...ngeeee x macho mcm SHAMSUL YUSOF....arggghhhh giler ar camniee...alamaknya x kawen ar kalu tunggu lelaki cam dieorang niee...WAWAWAWAAA....
ok secara seyes nyee...aku nak lelaki yg macho mcm SHAMSUL YUSOF tapi sebenarnye dia seorang yang alim mcm IMAM2 MUDA ..hehe ade kew? susah nk jumpe nie...
aku nak ilmu agama dia lebih dari aku..bukan ape senang aku nk tnye kalu aku musykil bab2 agama...x yah laa susah2 aku tanye ustaz LAIN...haha
aku nak dia mampu jadi IMAM ... terutama nye IMAM tuk solat kami nanti..
pandai ngaji al Quran...supaye die leyh sejukkan ati aku yang kdg2 panas x tentu pasal ni nga alunan suara yang merdu bace ayat2 ALLAh niee
satu lagi aku pantang lelaki yang MEROKOK (katakan x nak pade rokok!!!)
x berkopiah 24 jam pun x per...yg penting kt dalam tu...berkopiah...hehe
adakew camtu?? haha ade laah...my lelaki laa tu
rupa tu x der ar aku nak ensem cam BRAD pit pun...biase2 ckup ar..
kan ensem sgt berebut nga org lain plak....SEJUK MATA MEMANDANG dah ar..
kaya x kaya lain kira yg penting leh bagi aku makan minum pakai sume ar kan..
x mitak support 24 jam ckup ar sudi teman2 ak shopping...heheee
sbb aku pun ader duit gaji sdiri dah...
x nak yg romantis sgt... romantis sgt geli n rimas plak..
yg penting sweet2 sour okey ar tu..hahahaaa
halamakkk bile nk jumpe yg camnie ek??? ak pun x tahu laa
single hingge skunk adakah sbb aku TERLALU MEMILIH?????

Tuesday, June 7, 2011

Bace ini untuk Hati

Rasulullah saw bersabda, “Ada dua mata yang tidak akan tersentuh api neraka; mata yang menangis kerana merasa takut kepada Allah, dan mata yang berjaga di malam hari kerana menjaga pertahanan kaum muslimin dalam jihad di jalan Allah.” (HR. Tirmidzi)


saat hatimu ksedihan, pintalah dr Allah keampunan..
saat dirimu ksunyisn, pintalahdr Allah ktenangn..
saat kau inginkn ssuatu, pintalah dr Allah keimanan..
moga sntiasa dlm cnta dan kasih Allah...



‎8 PERKARA YANG AKAN HILANG & TAK BERGUNA
ILMU yang tak diamalkan.
PERBUATAN yang tak ikhlas.
HARTA yang tak dinafkahkan.
HATI yang tak diisi dengan cinta pada Allah.
BADAN yang tak mampu taat pada Allah.
CINTA yang tak diikat dengan keredhaan Allah.
WAKTU yang tak diguna untuk mendekatkan diri pada Allah.
FIKIRAN yang diguna untuk hal yang tak berguna




Sunday, June 5, 2011

Bukan untukku...

4 Jun 2011...
haisyh..x tahu nk mula camane ..p tarikh ni merupakan tarikh orang tu kawen..
susah nk story bab perasaan...nk kate sedey  x jugak...nk kate tumpang bahagiaa..
aisey men...4 tahun pendam perasaan n berangan2 ..konon nk idup bersama die..(hehe gatai btoi)
dari tgk die jauh2..inggelah dapat jdi kawan die...
camne leh jdi kawan die?? hehe cter die mula camniee
cari friendster die..add..(ader koment gak kat wall die p die wat dont know)
pastu ader senior nie tlong dapatkan email die,,pastu add ym die..
n it begins..the story between us..mule dgn teka teki..(konon nk jdi secret admire..haha)
last2 cube mesej die gune no curik kt papan knyataan..upe2nye salah org...no ak mesej bukan no die tapi no kawan die..(malu gler wess..mjur x sempat nk jiwang2..haha) then dapatkan no die dari kawan die nie..
kawan die spoting...bagi beb..then aku terus mse org tu...dapat responss...pas tu add Fb die..
die pun dah kenal...so no hal...jdi member ar kirenye...(senyum bangge)...
tup tap2.. ader kawan nie sudi jdi org tengah...cter ar kat die sal aku yang suke gler kat die..
die plak balas...suh ak wat isktikarah...aku wat...(jawapan ak dapat...jangan terburu2)
then aku pjuk ati ... kawan dlu...so member la kiteorg..
lame2 die nampak lain..
dong dong dong...dicepatkan ceritaa...tanpe ade unsur suspen...
aku dgr die merisik sorang senior nie...(baik punyaa) tdung labug, ttup aurat. lembut ajew
x mcm aku niesss...ganas ajew (p still ade taman tau)..nangis jugak 1 malam dapat tahu sal nie..
then, tau2 nk kawen dah..
episod derita bermulaa...sub3....
p sbb ader iman dalam dadaaa..aku x cari sapa dah nk kongsi sdey nie..
hanya DIA ajew yg Maha Mendengar dan Memahami..
aku luah mcam nk giler...(rase cam Allah ade dekat ajew nga aku)
n phon kkuatan..n ak tdo..
esok bangun pagi sambil snyum...
dalam ati bergemaa jiwa berteriak
"LAAA Tahzan duhai hati, die bukan utkku...mungin ader cerita lain pula utkku...yg lebih sesuai. forget him..
die bahagiaa (aku nampak perut die makin bucit...bahagiaa sgt tuu) aku pun harus bahagia jugak wesss..."
so gtulaa cter die..
today aku tgk gmbr kawen die kot Fb...makin tembam...haha (x ensem daa) hahaa....
semoga die berbahagiaaa....amin

Wednesday, June 1, 2011

Suka Sama Kamooo

Hatiku berkata ingin katakan cinta
namun ku malu untuk mengawalinya
jantungku berdebar saat kau menatapku
jadi salah tingkah bicara sama kamu
* bibirku terbungkam melihat senyummu
aku tak kuasa saat di depanmu

Sebenarnya aku ingin mengungkapkan rasa
tapi mengapa aku selalu tak bisa
bagaimana caranya agar dirimu
bisa tahu kalau aku suka
suka suka suka sama kamu

Jantungku berdebar saat kau menatapku
jadi salah tingkah bicara sama kamu